
زالزالک گیاهی با طبع سرد و خشک است. استفاده از این میوه باعث افزایش جریان خون در سرخرگ های کرونر قلب میشود و مصرف آن مانع از سکته قلبی میشود و ناراحتی قلبی را تا حدود زیادی بهبود میبخشد. این میوه سرشار از منابع غنی از ویتامین C هست و فشار خون را تا حدودی پایین می آورد.
5. زالزالك ملين است.
6. زالزالك مقوي معده است.
7. اگر زالزالك را بسوزانيم و سوختة زالزالك را بالاي غذا ميل كنيد براي معالجة سوء هاضمه مفيد است.
8. زالزالك مقوي قلب است.
9. دم كردة گلهاي زالزالك براي اختلالات عصبي از جمله نگراني، بيخوابي، سرگيجه يا احساس صدا در گوش مفيد است.
10. دم كردة گل زالزالك براي درمان ناراحتيهاي دوران يائسگي استفاده ميشود.
11. زالزالك براي رفع كم خوني مفيد است.
12. زالزالك تقويت كنندة ريه و دستگاه تنفسي است.
13. ميوه زالزالك از چاقي جلوگيري مينمايد.
14. خوردن عرق زالزالك براي كساني كه سياتيك يا نقرس دارند مفيد است.
15. زالزالك از سخت شدن رگها جلوگيري ميكند.
16. زالزالك براي مسلولين مفيد است.
منبع :وبگاه دكترسلام
زالزالک میوهای پاییزی است که این روزها در بازار میوهفروشان بسیار به چشم میخورد. این میوه اگرچه جثهای کوچک دارد ولی بسیار پرفایده و مغذی است و به رنگهای زرد و نارنجی در اکثر نواحی معتدل میروید.
نام علمی: crataegus aronia Bose
تیره: گلسرخیان
اشکال دارویی: میوه، گل، ریشه، پوست درخت
خواص درمانی: ملین، مقوی معده، بازکننده ی گرفتگی ها و محرک، مقوی قلب.
ترکیبات و ویتامین ها: اسید سیتریک، اسید تاتاریک، پکتین، روغن چرب، قندهای گلوکز فروکتوز و... .
موارد استفاده: ناراحتی های گوارشی، اسهال، کمی ویتامین C تب بر (پوست درخت)، اختلالات عصبی (گل) و... .
رسیده این میوه شیرین، گوشتی و دارای هستههای زردرنگ فراوان است که اگر با احتیاط مصرف نشود هستههای آن میتواند قاتل دندانهای شما باشد. این میوه علاوه بر ویتامینهایA ،B،C و جوهر مازو یعنی تانن دارای کلسیم و مختصری ترشی و پکتین است که برای تقویت قلب و معده بسیار توصیه میشود. مهمترین اثر زالزالک روی قلب، تنظیم کردن حرکات نامنظم آن است و از تپش قلب و ضربان شدید آن جلوگیری میکند. در اغلب کشورهای اروپایی خصوصا آلمان برای درمان بینظمی ضربان قلب از گیاه زالزالک استفاده میشود. همچنین زالزالک در درمان آنژین و تصلب شرایین (سفت شدن دیواره رگها) بسیار کاربرد دارد. این میوه به علت غنی بودن از اسید تارتاریک و اسید مالیک نیز در مواقع کمخونی و سل اثر نیکویی دارد. زالزالک به دلیل آن که دارای مقدار زیادی تانن است بسیار قابض بوده و میتوان آن را جهت درمان اسهالهای خونی به کار برد.
البته نوع کوهی آن قابضتر از سنجد است و از خونریزی معده نیز جلوگیری میکند. بد نیست بدانید در شمال ایران گونههای وحشی زالزالک به شکل خودرو در جنگلها میروید که به آن «ولیک» گویند. رنگ زرد و صورتی این میوه در بدن تبدیل به ویتامینA میشود و بسیار اشتها را زیاد میکند. البته این میوه را وقتی که کاملا رسیده و رنگ انداخته مصرف کنید تا دچار ناراحتیهای گوارشی ناشی از خام بودن میوه نشوید.
نارسی این میوه نیز فوایدی دارد و میتواند التهاب معده و صفرا را برطرف کند. خشکشده این میوه نیز بسیار در مقاصد طبی استفاده میشود.
زالزالک اگر به خوبی خشک شود تنها مقداری از ویتامینC خود را از دست میدهد ولی دیگر ترکیبات شیمیایی خود را حفظ میکند. لذا برای نگهداری زالزالک خشک باید آن را در محلی که هوایش دائما عوض میشود نگه داشت.
البته در مقایسه، میوه تازه زالزالک اثرات نیکوتری دارد و میتواند به ازدیاد شیر مادران شیرده و افزایش کیفیت آن بیفزاید. یکی از مواد مفید موجود در زالزالک فلاونوییدهایی میباشند که نسبت به رنگ میوه شدت اثرات آنتیاکسیدانی آنها تغییر میکند. میوههای قرمزرنگ دارای اثر قوی، صورتی اثری ضعیف و زرد اثر ضعیفتری دارند. علاوه بر میوه زالزالک از گل آن نیز برای درمان استفاده میشود. گل زالزالک برای درمان تشنج مفید بوده و حرکات نامنظم قلب را تنظیم میکند. لذا دمکرده آن برای درمان بیماریهای مزمن قلب استفاده میشود.
توجه: زالزالک رسیده برخلاف جثه ریزش از مقدار قند بالایی برخوردار است. به گونهای که در 100 گرم آن 70 کالری انرژی نهفته است. لذا افراد دچار اضافه وزن و بیماران قندی باید در مصرف آن محتاط باشند.
مشخصات ظاهری:
زالزالک دارای گونه های مختلفی می باشد و ما فقط مشخصات یک گونه آن را توضیح می دهیم. درختچه ای است با خارهای کوتاه به طول یک سانتی متر و ارتفاع درختچه در حدود 7 متر و شاخه های جوان آن خزی و سپس صاف و سفیدمایل به قهوه ای می شود.
برگ هایش بادبزنی شکل تخم مرغی که قسمت انتهای آن معمولاّ به قسمت های عمیقی تقسیم و به چند قسمت منشعب می شود. میوه ی آن گوشتی، گرد، زرد مایل به سرخی، به قطر 2 - 5/1 سانتی متر و دارای چندین هسته است. طعم آن ترش و شیرین می باشد.
مقدار و طریقه مصرف:
زالزالک به علت داشتن جوهر مازو یعنی تانن، جهت درمان تنگی جدار روده ها و معده مفید می باشد. ضد خونریزی و برای پاک کردن رحم تجویز می شود.
برگ زالزالک پخته به صورت مرهم به کار برده می شود و با مالش آن بر روی پوست، ورم ها بر طرف خواهند شد.
منبع :http://Pages/News-1946.aspx
من بچه ى زال ، زالزالک هستم . در فارس به من کیل - در اصفهان به من کویچ - در تنکابن و مازندران ، کرجیل مى گویند. در کتب گیاه شناسى قدیم ، لقب من زعرور بود و اکنون به زالزالک معروف شده ام ، و این نام جدید از موقعى روى من گذاشته شد که فروشندگان دوره گرد، مرا بچه ى زال تصور کردند. در فارسى به میوه درخت سدر بستانى ((کنار)) و به نوع کوهى آن زال مى گویند. و چون میوه هاى ما به هم شباهت دارند، و عده اى مرا بچه زال و زالزالک صدا کرده اند، ما دو میوه شبیه به هم بوده ، و در خواص یکسان مى باشیم . ولى هیچگاه با هم نسبت نداریم .
من یک میوه ى ایرانى هستم ، ولى از قدیم علاوه بر ایران ، در قسمت هاى معتدل اروپا و آسیا مرا کاشته اند.
در ایران فقط از میوه ى من استفاده مى کنند، ولى در اروپا از گل من که مصرف داروسازى دارد، بیشتر بهره بردارى کرده ، و مجال میوه شدن را به نمى دهند. میوه من پیشقراول پاییز است ، در آخرین روزهاى فصل تابستان به بازار مى آیم و برادر بزرگ تر من ازگیل ، کمى دیرتر مى رسد.
در کشاورزى معمولا از تنه ى درخت هاى ما دو برادر به عنوان پایه براى پیوند میوه هاى شاداب استفاده مى کنند، و بهترین نوع به اصفهان در نتیجه ى پیوند با درخت من به عمل مى آید، میوه من و ازگیل هر دو خنک بوده ، و داراى مقدار زیادى تانن هستیم . در اثر پیوند، خوب رسیده و شیرین مى شویم . مرهم سینه و برطرف کننده التهاب معده و صفرا مى باشیم ، میوه نارس و غیر پیوندى ما داراى طعم گس بوده ، رطوبت معده را جمع و اسهال را درمان مى نماید.
در ایران ما را موقعى از درخت مى کنند که کامل رسیده و شاداب باشیم ، ولى فرنگى ها میوه ى ازگیل را کال چیده ، روى کاه انبار مى کنند و موقعى که در اثر ماندن رسید، و رنگ آن قهوه اى شد، جهت فروش به بازار مى آورند. از نظر غذاشناسى کار ایرانیان پسندیده تر مى باشد. میوه ى ما داراى ویتامین هاى آ - و ث و جوهر لیمو است و براى مبتلایان به ورم روده ى بزرگ زیاد تجویز و توصیه شده ایم - براى تقویت قلب و کم خونى و سل اثر نیکویى دارم .
رنگ زرد و صورتى میوه من ، همانند جوهر زردک است ، و در بدن تبدیل به ویتامین ((آ)) مى شود.
گل من کمى معطر است ، و براى مصرف داروسازى آن را قبل از آنکه غنچه آن کاملا باز شود، مى چینند. داراى عوامل مهم شیمیایى است و ترکیباتى که از آن استخراج مى شود، در طب جدید و داروسازى مصرف فراوان دارد. این گل ضد تشنج بوده ، و حرکات نامنظم قلب را تنظیم مى کند. یک داروى مفید و خصوصى بر ضد تپش قلب و ضربان شدید آن است - مقدار خوراک آن به صورت کوبیده 2 تا چهار گرم گوگرد آن است و به طور تنتور سى قطره تا هفتاد قطره در شبانه روز مى باشد، و عصاره ى مایع آن بیست قطره در 24 ساعت داده مى شود.
میوه من مقوى معده بود، اشتها را زیاد مى کند. جهت رفع اسهال و قطره قطره آمدن پیشاب ، توصیه شده است . نوشیدن شربت من با شکر جهت سردرد شدید نافع است ، ضماد گوشت میوه من جهت اورام سخت و باد سرخ تجویز مى شود - نوع کوهى من کوچکتر از بستانى و قابض تر از سنجد بوده ، از قى و خونریزى معدى جلوگیرى مى کند. در بجنورد به من دولانا گویند.
زبان خوراکیها
غیاث الدین جزایری.
سايت اكا
علف خرس از آن باب گويند كه شديدا مورد علاقه خرس هست و در اواخر پاييز تنها ميوه فراوان در جنگل همين ميوه است كه در دسترس پرنده و چرنده قرار دارد و ضرب المثل پول علف خرس نيست زين بابت است كه علف خرس بدون دهقان و زحمت بعمل مي آيد .تصاوير درختي را كه ملاحظه ميكنيد يكسال هست آب نخورده ولي ميوه خوبي داد ايكاش شهرداري بجاي كاج و ... در خيابانها درختاني چون علف خرس و تقي وعناب ونسترن وحشي كه بومي اين منطقه است و به آبياري نياز ندارند ميكاشت تا مردم علاوه برسايه از ميوه شيرين وپاييزي و گلهاي زيبا اين درختان استفاده ميكردند